Οικονομία

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν το «έξυπνο» φυτοφάρμακο
Anton
/ Κατηγορίες: Αγροτικά, Κόσμος

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν το «έξυπνο» φυτοφάρμακο

Το χωράφι θα ψεκάζεται μία φορά και όχι πολλές

Εισχωρεί στο έδαφος και είναι ελεγχόμενο και ανακυκλώσιμο, δηλώνει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. Ρυθμίζεται με τη μεταβολή του pH

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» φυτοφάρμακο, το οποίο άπαξ και εισχωρήσει στο έδαφος είναι ελεγχόμενο και ανακυκλώσιμο.

Μια ομάδα επιστημόνων των Ινστιτούτο Τεχνικής Βιολογίας και Φυσικής Επιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών χρησιμοποίησε το ορυκτό διατομίτη, οξείδιο μαγνήσιου του σιδήρου και το συμπλήρωμα διατροφής χιτοζάνη για να φτιάξει μία ένωση η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά από αλλαγές των επιπέδων του pH στο χώμα.

«Η απελευθέρωση του φυτοφαρμάκου που περιέχει την πρόσθετη αυτή ένωση μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί με τη μεταβολή του pH. Η πρόσθετη ένωση αναστέλλει το φάρμακο και λειτουργεί σαν θυροφύλακας. Ανοίγει την πύλη και διαλύεται σε όξινες συνθήκες» εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, ο Γου Τζενγκγιάν.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μία μονοκαλλιέργεια χρειάζεται να ψεκασθεί μόνο μία φορά με φυτοφάρμακο, ενώ στη συμβατική γεωργία πρέπει να ψεκάσεις αρκετές φορές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Chemical Engineering Journal», ενός διεθνούς ερευνητικού περιοδικού.

Σύμφωνα με τον Γου, η γεωργία στην Κίνα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στη χρήση φυτοφαρμάκων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% αυτών των φυτοφαρμάκων είχαν επιπτώσεις στις καλλιέργειες καθώς τα υπολείμματα απλώς ξεπλένονταν, μολύνοντας έτσι το χώμα και το νερό.

Η προσθετική ουσία έχει μαγνητικές ιδιότητες χάρη στις οποίες είναι εφικτή η ανάκτηση του φυτοφάρμακου από το έδαφος και το νερό.

« Τα αποτελέσματα ανακύκλωσης στη διάρκεια των δοκιμών μας έδειξαν ότι ποσοστό 30% των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων μπορεί να ανακτηθεί» λέει ο Γου.

Σύμφωνα με την έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το νανο-παρασιτοκτόνο έδειξε μεγάλη ικανότητα προσκόλλησης στις αδύναμες επιφάνειες και την επιδερμίδα των παρασίτων.

Εκτύπωση
1739 Αξιολογήστε το άρθρο:
Χωρίς αξιολόγηση

Γράψτε ένα σχόλιο

Όνομα:
Email:
Σχόλιο:
CAPTCHA image
Enter the code shown above in the box below
Προσθέστε σχόλιο

Το όνομά σας
Το email σας
Θέμα
Πληκτρολογήστε το μήνυμά σας ...
x