Φυσικά, δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τον πραγματικό ορυκτό πλούτο της Βόρειας Κορέας, αλλά σύμφωνα με χονδρικές εκτιμήσεις από την αρχή αυτής της δεκαετίας, οι εναποθέσεις άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, ψευδαργύρου, χαλκού, γραφίτη, χρυσού, αργύρου, μαγνησίτη, μολυβδαινίτη, και πολλών άλλων, αξίζουν από 6 τρισεκατομμύρια έως 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Νότιας Κορέας.
Πριν από την πτώση της ΕΣΣΔ, η Βόρεια Κορέα είχε δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη ορυκτών και στο εμπόριο με τους κομμουνιστές εταίρους. Ωστόσο, η μεταλλευτική βιομηχανία βρίσκεται σε παρακμή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, λόγω δεκαετιών αμέλειας και έλλειψης πόρων για την ανάπτυξη υποδομών για τη στήριξη των δραστηριοτήτων εξόρυξης.
Τώρα, το εμπόριο μεταλλευτικού τομέα της Βόρειας Κορέας βρίσκεται υπό πλήρη απαγόρευση από τον ΟΗΕ, καθώς η Πιονγιάνγκ έχει εντατικοποιήσει τόσο τις δοκιμές πυρηνικών πυραύλων όσο και τις αντιπολιτευτικές ρητορείες τους τελευταίους μήνες. Ο ΟΗΕ άρχισε να απαγορεύει το εμπόριο μετάλλων πέρυσι, αλλά έχουν αναφερθεί ότι το καθεστώς του Kim Jong-Un αυξάνεται ολοένα και περισσότερο εφευρετικά, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.
Ο ΟΗΕ εισήγαγε τον περασμένο μήνα πλήρη απαγόρευση του άνθρακα, του σιδήρου και του σιδηρομεταλλεύματος, αφού απαγόρευσε το εμπόριο χαλκού, νικελίου, αργύρου και ψευδαργύρου το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Η Κίνα εφάρμοσε επίσης την απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, διακόπτοντας μια σημαντική οικονομική ζώνη του καθεστώτος. Το εμπόριο άνθρακα έχει δημιουργήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια έσοδα για τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου, όταν επέβαλλε κυρώσεις σε ρωσικές και κινεζικές οντότητες για τη στήριξη του καθεστώτος.
Την Δευτέρα, μετά το τελευταίο πυρηνικό τεστ της Βόρειας Κορέας, στις 2 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαγόρευσε την προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όλων των υγρών συμπυκνωμάτων και φυσικού αερίου και απαγόρευσε τις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από την Πιονγιάνγκ, όπως τα υφάσματα και τα είδη ένδυσης. Οι τελευταίες κυρώσεις, ωστόσο, δεν επιβάλλουν πλήρες εμπάργκο πετρελαίου όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες. Οι κυρώσεις, αντίθετα, περιορίζουν την εξόρυξη πετρελαιοειδών και την προμήθεια αργού πετρελαίου, αφού οι Η.Π.Α. μείωσαν τη ζήτησή τους για πλήρη απαγόρευση πετρελαίου, για να αποφύγουν την Κίνα να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ.
Όλες οι κυρώσεις που οδήγησαν στις ισχυρότερες απαγορεύσεις της Δευτέρας μέχρι στιγμής έχουν σχεδιαστεί για να καταπνίξουν το εμπόριο μεταλλευμάτων της Βόρειας Κορέας και να αποκόψουν χρήματα για το καθεστώς.
Η Βόρεια Κορέα έχει ασχοληθεί κυρίως με την εξόρυξη άνθρακα, το φθηνότερο και ευκολότερο να πετάξει, σε σύγκριση με τα ορυχεία πολύτιμων μετάλλων ή σπανίων γαιών, για τα οποία η Πιονγιάνγκ δεν έχει ούτε τα κεφάλαια ούτε την υποδομή ή την τεχνογνωσία για ανάπτυξη.
Η Βόρεια Κορέα έχει σημαντικά αποθέματα μερικών ορυκτών. Τα αποθέματα μαγνησίτη είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Κίνα και στα αποθέματα βολφραμίου είναι πιθανόν ο έκτος μεγαλύτερος στον κόσμο, έγραψε ο Lloyd R. Vasey, ιδρυτής και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε μεγάλα αποθέματα περισσοτέρα από 200 διαφορετικά ορυκτά και "όλοι έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μεγάλων μεταλλείων" , δήλωσε ο Βάσεϊ.
Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ούτε τα κεφάλαια ούτε την υποδομή για να αναπτύξει τους πόρους αυτούς. Είναι επίσης επίσημα απαγορευμένη η εξαγωγή τους.
Ωστόσο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας παραβιάζει τις κυρώσεις μέσω του εμπορίου απαγορευμένων αγαθών, κατέληξε σε έκθεση του ο ΟΗΕ από ομάδα εμπειρογνωμόνων το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
"Οι διπλωμάτες, οι αποστολές και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι της Δημοκρατικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας διαδραματίζουν συστηματικά βασικούς ρόλους στις απαγορευμένες πωλήσεις, τις προμήθειες, τη χρηματοδότηση και τον εφοδιασμό. Συγκεκριμένα, οι ορισθείσες οντότητες εμπορεύονται απαγορευμένα ορυκτά, δείχνοντας τη διασύνδεση μεταξύ εμπορίου διαφόρων τύπων απαγορευμένων υλικών » , αναφέρει η έκθεση της ομάδας.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ - από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους - η Βόρεια Κορέα είχε προσαρμοσθεί στις αυστηρότερες κυρώσεις "με διάφορες τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της απάτης ταυτότητας".
"Η ικανότητά τους να αποκρύπτουν τη χρηματοοικονομική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας ξένους υπηκόους και οντότητες τους επιτρέπει να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μέσω κορυφαίων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων",σύμφωνα με την έκθεση.
Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα της ABC Four Corners, η Βόρεια Κορέα έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και ακόμη και την Ευρώπη, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι είναι μια πολύ απομονωμένη χώρα. Το Γραφείο 39-ένα από τα τμήματα του Κόμματος των Εργαζομένων - είναι το "τελευταίο καφετί ταμείο" , το οποίο φέρεται να παράγει μέχρι 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον πλούσιο τρόπο ζωής του Κιμ.
"Η Βόρεια Κορέα είναι πολύ εξελιγμένη στην απόκρυψη του γεγονότος ότι δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Είναι καλό να κρύβεται με καθαρή θέα » , δήλωσε στο πρόγραμμα η Andrea Berger, συνεργάτης του Royal United Services Institute (RUSI).